Brownie z jeżynami i kajmakiem

Koniec lipca, a dla mnie niedługo koniec wakacji. Trzeba to uczcić pysznym czekoladowym ciastem. Upiekłam brownie z jeżynami i kajmakiem. Co tu będę dużo mówić, to brownie jest po prostu uzależniające. Stwierdzenie mojego brata, który generalnie nie lubi ciast czekoladowych, ale to mocno czekoladowe brownie po prostu pożarł w mgnieniu oka.

Brownie z jeżynami

 

Brownie z jeżynami

Składniki:

na podłużną foremkę 15 cm x 25 cm

120 g masła

100 ml cukru

100 ml golden syropu

150 ml kakao

2 jajka

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

175 ml mąki pszennej

400 ml jeżyn, u mnie świeże, mrożone nie rozmrażaj

mała puszka kajmaku

przepis na brownie z jeżynami

Roztop masło w rondelku. Dodaj cukier i syrop, a następnie kakao. Zamieszaj, masa będzie gęsta. Następnie dodaj jajka, wanilię i zmiksuj mikserem. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem i wymieszaj. Dodaj jeżyny  i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Do foremki wyłożonej pergaminem wyłóż połowę masy czekoladowej. Teraz rozprowadź kajmak, a całość zakończ masą czekoladową. Piecz brownie na 175ºC na termoobieg przez 35 minut. Przed pokrojeniem porządnie ciasto ostudź.

brownie z jeżynami i kajmakiemMoja siostrzenica, która nas zaszczyca wizytą stwierdziła, że mój Philip ma fajnie, bo codziennie ciasto na deser. No codziennie to może nie…ale często. Nauczyłam się piec małe porcje. Za to ciasto Natalia przyznała mi dziesiątkę, a jak mówi przyjaciel domu Adam ” dzieci są szczere do bólu”, więc pochwałę przyjmuję na pewniaka!

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *