Brownie z malinami na niedzielę

Zostało mi sporo czekoladowego nadzienia od wczorajszych pączków. Postanowiłam je wykorzystać do brownie z malinami. Brownie na niedzielę, choć wątpię, czy do niedzieli jeszcze będzie. U nas wszystko z czekoladą idzie w mig. Po pączkach już nie ma śladu. Brownie dopiero co upiekłam… To ciasto jest tak mocno czekoladowe i ciężkie, że zawsze piekę je w małych porcjach. Jak dla mnie jeden kawałek wystarczy…na parę godzin.

Czekolada i maliny to idealne połączenie. Intensywny, słodko-kwaśny smak malin doskonale balansuje słodką czekoladę. Dla mnie jest perfekcyjny deser.

Brownie z malinami

Składniki:

na kwadratową foremkę o boku 20 cm

125 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

125 śmietanki

100 g masła

2 jajka

180 g cukru

125 g pszennej mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

100 g mrożonych malin

Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Rozpuść czekoladę, masło i śmietankę. Dodaj dwa jajka, cukier, wanilię i wymieszaj balonową trzepaczką. Na koniec dodaj mąkę i wymieszaj łyżką. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij masą i wygładź powierzchnię. Rozprowadź równomiernie maliny i lekko wciśnij w czekoladową masę. Nie rozmrażaj malin. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone ciasto ostudź i pokrój na kwadraty.

Brownie z malinami można posypać cukrem pudrem. Jest wtedy bardziej dekoracyjne. Ze względu na owoce trzeba je przechowywać w lodówce lub szybko zjeść.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *