Brownies mocno czekoladowe z dynią

Znowu skusiłam się na dynię, którą muszę jakoś zagospodarować. Zrobiłam listę przepisów z dynia, którą otwiera brownies mocno czekoladowe z dynią. Moje dzieci bardzo lubią czekoladowe ciasta, a brownies z grubą warstwą ganache i kawałkami dynii jeszcze nie jedli. Ciekawa byłam ich reakcji na dynię. O dziwo była pozytywna. Zawsze jak  upiekę coś innego, to słyszę, ze eksperymentuję. Osobiście lubię czekoladę, ale wolę ciasta nawet i te czekoladowe z owocami, stąd pomysł zrobienia brownies z dynią.

mocno czekoladowe brownies

Przepis na brownies mocno czekoladowe z dynią

Składniki:

Foremka o wielkości 20 cm x 25 cm

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml kakao
  • 100 ml cukru
  • 150 ml brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g mąki
  • 150 g upieczonej dynii

Ganache

  • 100 gorzkiej chekolady, 70% kakao
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki golden syropu
  • 1 łyżka śmietanki

Wykonanie:

  • Rozpuść masło i czekoladę. Dodaj kakao, cukier i cukier waniliowy.
  • Następnie dodaj całe jajka i zamieszaj łyżką. Masa będzie bardzo błyszcząca.
  • Przesiej mąkę i wymieszaj z masą czekoladową. Na koniec dodaj pokrojona w kostkę dynię i lekko zamieszaj.
  • Przełóż masę do foremki wyłożonej pergaminem i piecz przez 30 minut w temperaturze 160ºC (termoobieg). Brownies po upieczeniu ma być wciąż wilgotne.
  • Ostudź brownies za nim je zechcesz pokroić.

brownies czekoladowe z ganacheJeśli lubisz brownies to spróbuj upiec też  brownies z marshmallows lub brownies czekoladowo serowe.

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *