Bruschetta z pieczoną dynią i fetą

Dzisiaj na śniadanie…na drugie śniadanie przyrządziłam sobie kanapkę bruschetta z pieczoną dynią i fetą. Użyłam dyni piżmowej, jedynej dyni dostępnej o tej porze roku. Bruschetta to włoska klasyka, przyrządzona z pszennego pieczywa. Odkryłam dawno, że pieczywo pełnoziarniste równie dobrze pasuje do przyrządzenia tej kanapki. Dynia jak zwykle powędrowała do piekarnika. Zawsze się namęczę jak ją obieram. Skórka jest taka twarda! No cóż uwielbiam dynię, więc muszę trochę pocierpieć…Dynia jest słodka dlatego lubię łączyć ją z serem feta i nieco zaostrzyć. Suszone płatki chili są  nieodzowne!

Bruschetta z pieczoną, ostrą dynią i feta jest pyszna nie tylko na śniadanie. Kanapka jest bardzo pożywna i świetnie nadaje się na brunch czyli w moim wypadku drugie śniadanie…

Bruschetta z dynią i feta

Składniki:

1 porcja

2 kromki chleba

100 g pieczonej dyni

30 g sera feta

kilka liści sałaty

1 łyżka oliwy, opcjonalnie

Do pieczenia dyni

1 dynia piżmowa

1 łyżeczka soli

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka suszonych płatków chili

1 łyżka winnego octu

bruschetta z dynią

Obierz dynię ze skórki. Oczyść z gniazda, pestek i pokrój w kostkę. Umieść w dużym, żaroodpornym naczyniu. Polej oliwą, posyp solą i chili. Piecz w nagrzanym na 175ºC piekarniku przez około 40 minut. Dynia powinna być miękka ale al dente. Wyjmij upieczoną dynię i skrop octem. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Przygotuj dwie kromki chleba. Chleb można opiec w tosterze. Nie masz tostera, możesz to zrobić na patelni lub w piekarniku. Na każdej kanapce ułóż pokrojoną sałatę. W miseczce zgnieć widelcem feta i podziel na kanapki. Na wierzchu ułóż dynię. Skrop kanapkę oliwą (opcjonalnie).

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *