Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami

Bucatini to włoski makaron w rodzaju spaghetti z dziurką. Lubię grube makarony na talerzu, więc wybrałam te najgrubsze bucatini. Sos do makaronu proponuję mięsny z pomidorami. Ragu z mielonego mięsa to najczęściej przeze mnie przygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić.

sos do makaronuBucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami

Składniki:

na 4 – 6 porcji

500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowo

puszka krojonych pomidorów

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy

garść świeżych liści bazylii

1 łyżka pomidorowego przecieru

1 laurowy liść

3 ziarna jałowca

400 g pieczarek

1 łyżka masła

1 gałązka świeżego rozmarynu

100 ml czerwonego wina

200 ml mięsnego bulionu

sól i pieprz do smaku

300 g bucatini, waga sucha

utarty parmezan do posypania
bucatini i ragu

Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorowy przecier. Smaż mięso cały czas mieszając aby się dobrze rozdrobniło. Podlej winem i smaż, aż połowa wina wyparuje. Wlej bulion, a następnie dodaj pomidory z puszki, pokrojoną bazylię, laurowy liść, zgniecione w moździerzu ziarenka jałowca, sól pieprz i gotuj sos przez 40 minut.

Pieczarki oczyść i usmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Ugotuj bucatini al denne w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z częścią ragu i pieczarkami. Resztą sosu polej makaron.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *