Bucatini to włoski makaron w rodzaju spaghetti z dziurką. Lubię grube makarony na talerzu, więc wybrałam te najgrubsze bucatini. Sos do makaronu proponuję mięsny z pomidorami. Ragu z mielonego mięsa to najczęściej przeze mnie przygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić.
Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami
Składniki:
na 4 – 6 porcji
500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowo
puszka krojonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
garść świeżych liści bazylii
1 łyżka pomidorowego przecieru
1 laurowy liść
3 ziarna jałowca
400 g pieczarek
1 łyżka masła
1 gałązka świeżego rozmarynu
100 ml czerwonego wina
200 ml mięsnego bulionu
sól i pieprz do smaku
300 g bucatini, waga sucha
Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorowy przecier. Smaż mięso cały czas mieszając aby się dobrze rozdrobniło. Podlej winem i smaż, aż połowa wina wyparuje. Wlej bulion, a następnie dodaj pomidory z puszki, pokrojoną bazylię, laurowy liść, zgniecione w moździerzu ziarenka jałowca, sól pieprz i gotuj sos przez 40 minut.
Pieczarki oczyść i usmaż na rozgrzanym maśle. Dopraw solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Ugotuj bucatini al denne w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj makaron z częścią ragu i pieczarkami. Resztą sosu polej makaron.
2 komentarze
Mniam jakie apetyczne danie :-)
Dziękuję!