Bułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami

U mnie kolejny wypiek pieczywa. Tym razem skusiłam się na bułeczki z ze świeżą bazylią i suszonymi pomidorami. Lubię doprawiać moje chlebowe wypieki. Bułeczki na śniadanie, pyszne i bardzo aromatyczne, a Wiecie, że bazylia to znany od wieków afrodyzjak! Przez żołądek do serca…. Mój małżonek bardzo lubi takie bułeczki na śniadanie!

bułeczki na śniadanieBułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidorami

Składniki:

na 24 bułeczki

1 kg pszennej mąki chlebowej

1 łyżka miodu

1 łyżka soli

40 g świeżych drożdży

300 ml ± 50 ml wody, w zależności od rodzaju mąki

250 ml mleka

garść świeżych liści bazylii

200 ml suszonych pomidorów w oliwie + 4 łyżki oliwy

przepis na bułkiPodgrzej mleko i wodę do pokojowej temperatury, nie więcej niż 37ºC. Rozpuść drożdże i dodaj miód, a następnie mąkę. Zarabiaj ciasto przez 5 minut ręcznie lub za pomocą kuchennego asystenta. Dodaj sól, pokrojone liście bazylii i zarabiaj ciasto przez 10 minut. Pod koniec dodaj pokrojone suszone pomidory i oliwę. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż ciasto na oprószoną stolnicę i złóż kilka razy. Pozostaw na 10 minut po czym uformuj bułeczki i ułóż w formie w lekkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułki piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 5-10 minut w zależności od piekarnika. Ostudź bułeczki na metalowej kratce.

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *