Bułeczki nadziewane masą marcepanową i gruszką

Uważam, że pieczenie bułeczek to przyjemne i łatwe zaj​​ęcie. Czasami jednak może się zdarzyć, że słodkie bułeczki zamiast puszystej struktury przypominają  raczej chleb w konsystencji. Aby zapobiec kulinarnym rozczarowaniom mam kilka wypróbowanych przepisów na słodkie bułeczki, które można lekko zmodyfikować za pomocą nadzienia czy przyprawy. Moje bułeczki są zawsze  puszyste i zachowują świeżość nawet do następnego dnia.

Niedawno upiekłam naprawdę dobre bułeczki nadziewane masą marcepanową i gruszką. Lubię piec nadziewane bułeczki i kiedy to robię to naprawdę nie żałuję nadzienia. Im więcej tym lepiej.

Te bułeczki smakują naprawdę migdałami i gruszkami.

Przepis na bułeczki nadziewane masą marcepanową i gruszką

Składniki:

na 20 bułeczek

  • 2 dl mleka
  • 1 dl jogurtu
  • 80 g masła
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 dl cukru
  • około 7-8 dl mąki
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 2 gruszki
  • 1 jajko do posmarowania

Nadzienie

  • 150 g masy marcepanowej
  • 3 łyżki masła, miękkiego
  • 2 białka
  • płatki migdałowe do przybrania

Wykonanie:

  • Roztopić masło w rondlu. Dodać mleko i cukier.
  • Drożdże rozdrobnić  i zalać cieplym mlekiem. Nastepnie dodać stopniowo make i wyrabiać elastyczne ciasto. Dodać żółtko i jogurt oraz sól.
  • Ciasto powinno być miękkie i błyszczące. Zostawić ciasto do wyrosniecia na 30 minut.
  • Utrzeć masło z masą marcepanową i białkami na puszystą  mase.
  • Rozwałkować ciasto w prostokąt i podzielić na 20 małych prostokątów.
  • Na środku ułożyć łyżke nadzienia i kawałek gruszki.
  • Złożyć rogi do środka jak w kopercie i lekko docisnąć.
  • Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać migdałowymi płatkami. Zostawić do wyrosniecia na 20 minut.
  • Piec bułeczki na 225 ° C (termoobieg), około 10-12 minut.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *