Bułeczki śniadaniowe które rosną kiedy śpisz

codojedzenia

Zachciało mi się śniadaniowych bułeczek z mnóstwem pestek z dyni, słonecznika i nasion siemienia lnianego, ale nie chciało mi się robić ich od razu, więc wstawiłam ciasto do lodówki na noc.


Pierwszą rzeczą jaką zrobiłam następnego ranka, było podzielenie ciasta na małe, okrągłe kulki. Bułeczki  pozostawiłam do wyrośnięcia pod ściereczką na 30 minut.
Kiedy piłam moją poranną kawę, bułeczki wyrosły na tyle, że mogłam już je włożyć do piekarnika. Reszta mojej rodzinki obudziła się od wspaniałego aromatu świeżo upieczonych bułeczek śniadaniowych.
Myślę, że to bardzo praktyczny sposób na domowy wypiek pieczywa.

codojedzenia

Przepis na bułeczki śniadaniowe które rosną kiedy śpisz (32 sztuki)

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 7 ½ dl zimnej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 14 dl mąki pszennej do chleba
  • 1 dl mąki żytnej
  • 1dl nasion dyni
  • 1dl pestek słonecznika
  • 1dl nasion siemienia lnianego

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w wodzie. Wymieszaj z mąką i solą.
  • Dodaj wszystkie nasiona. Zamiast całego siemienia lnianego, dodałam rozgniecione. Zagniataj ciasto przez 15 minut za pomocą robota.
  • Przełóż ciasto do dużej miski, przykryj i umieść w lodówce, aby wyrosło przez noc.
  • Następnego dnia formuj z ciasta kulki, około 75 gramowych. Ciasto chlebowe może wydawać się dość zbite, ale takie ma być. Zostaw bułeczki do wyrośnięcia juz w temperaturze pokojowej, najmniej na 20 minut.
  • Piecz bułeczki śniadaniowe na 220 ºC (termoobieg) przez 10-12 minut.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Bułeczki śniadaniowe są bogate w błonnik i zapewniają  duże uczucie sytości.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *