Bułeczki z jagodami odrywane

Znowu słodkie bułeczki tym razem z jagodowym dżemem. Znalazłam z zamrażalniku jeszcze kilka pojemników z jagodami. Doszłam do wniosku, że już najwyższa pora je wykorzystać, bo przecież niedługo zacznie się sezon jagodowy. Stąd wpadłam na pomysł aby  upiec bułeczki jagodowe odrywane.

Najpierw ugotowałam dżemik z jagód. Potem zakręciłam porcję drożdżowego i bułeczki były gotowe. Same się piekły!

jagodowe bułeczki odrywane

Przepis na bułeczki z jagodami odrywane

Składniki:

na 12 małych bułeczek, forma prostokątna 30 cm x 40 cm

  • 450- 500 g pszennej mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 60 g masła

Dżem jagodowy

  • 350 g mrożonych jagód
  • 60 g cukru
  • ½ łyżeczki zmielonego kardamonu

Wykonanie:

  • Najpierw ugotuj dżem. Wymieszaj wszystkie składniki w małym rondelku i gotuj aż dżem stężeje około 30 minut. Mieszaj dżem od czasu do czasu, bo łatwo może się przypalić. Gotowy dżem ostudź.
  • Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj cukier i zamieszaj. Następnie dodaj mąkę, jajko i zagnieć lekkie elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj miękkie masło i sól. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy i pozostaw do odpoczynku na 15 minut.
  • Jedną trzecią ciasta rozwałkuj w prostokąt i wyłóż dno formy wyłożonej pergaminem. Spód zapobiega wyciekaniu dżemu. Resztę ciasta rozwałkuj w prostokąt i posmaruj dżemem. Zwiń i pokrój na 2 cm grubości kawałki. Ułóż bułeczki w rzędzie w małych odstępach. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez około 15- 20 minut.

słodkie bułeczki z jagodami

Po upieczeniu można bułeczki polukrować. 200 ml cukru pudru utarłam z dwoma łyżkami soku z cytryny.

słodkie bułki z dżemem jagodowym

 

15 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *