Bułeczki z tymiankiem

Zero słońca przez ostatnie tygodnie po prostu mnie dobija. Moje zioła w doniczce usychają, bo wiadomo ziółka lubią słońce. Uschła bazylia, a po dzielnej walce padł i tymianek. Dzisiaj wykorzystałam go do wypieku bułeczek na śniadanie. Pięknie pachniały, a i smakowały super.

przepis na bułeczki z tymiankiemPrzepis na bułeczki z tymiankiem

Składniki:

na 10 bułeczek

300 g mąki pszennej chlebowej

300 g mąki razowej

25 g świeżych drożdży

350 ml wody,  ± 2 łyżki w zależności od mąki

200 ml pestek dyni

¾ łyżki soli

1 łyżka miodu

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżki oliwy

bułkiRozpuść drożdże w wodzie z miodem. Dodaj oliwę, a następnie obie mąki, tymianek i zagnieć luźne ciasto odchodzące od boków naczynia. Jeśli ciasto jest za twarde dodaj wody. Pod koniec zagniatania dodaj pestki dyni. Przykryj ciasto chlebowe folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto podziel na 1 równych kawałków i uformuj kule. Układaj na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrastania na 30 minut. Piecz w piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 5-8 minut.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *