Bułki dyniowe z twarogiem i rozmarynem

Moje pomarańczowe puree dyniowe wylądowało w bułkach. Ostatnio nie piekłam za dużo chleba, bo moja ręka jest jeszcze niewładna. Ale dzisiaj nabrałam ochoty na domowe bułki i jakimś cudem je upiekłam. Bułki dyniowe wyrosły jak zwariowane. Dodałam do nich wiejskiego twarogu i rozmarynu. Nie pożałowałam oliwy. Wyrosły piękne, pomarańczowe, lekko popękane z przypieczoną skórką. Buły puszyste i aromatyczne. Dodałam szczyptę kardamonu. Bułeczki idealne do żółtego sera.

bulki_dyniowe

Bułki dyniowe

Składniki:

16 bułek

50 g świeżych  drożdży

400 ml zimnej wody

1 kg pszennej mąki

 150 g mąki grahamki

100 g pestek dyni

300 g dyniowego puree

200 wiejskiego twarogu

1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno pokrojonego

50 ml oliwy

2 jajka

1 łyżka soli

z_dyniRozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku. Dodaj po kolei obie mąki, puree, twaróg, rozmaryn, oliwę i jajka. Zagnieć elastyczne lekko lepkie ciasto. Dodaj teraz sól i pestki dyni. Zagniataj do połączenia składników. Przykryj miskę folią i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Wyjmij wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Złóż kilka razy przykryj ściereczką i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na 16 równych porcji, około 130 g każda. Uformuj okrągłe bułki, oprósz mąką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 225ºC. Wstaw bułki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *