Bułki hamburgerowe z sezamem

Spotykacie się z takim stwierdzeniem, bułki hamburgerowe z sezamem takie jak a m…? Moje bułeczki bez wątpienia są puszyste, pyszne w smaku, a do tego zdrowe bez dodatków, więc nie mają nic wspólnego z bułkami z m…

Bułeczki do hamburgerów piekę bardzo często, a dziś mam dla Was nowy przepis, który jak zwykle powstał z braku mąki, której zazwyczaj używam czy niedostatku drożdży. Tak to bywa z nowymi przepisami… Poza tym przekonałam się, że mniej drożdży nie robi dużej różnicy, więc nie ma co panikować i zaraz lecieć do sklepu. Oto sprawdzony przepis na bułeczki hamburgerowe, mięciutkie i pachnące sezamem.

przepis bułeczki hamburgerowe

Bułki hamburgerowe z sezamem

Składniki:

na 12 bułek hamburgerowych

1100 ml pszennej mąki

200 ml pszennej mąki pełnoziarnistej

40 g drożdży

500 – 600 ml zimnej wody

100 ml oliwy z oliwek

2 ½ łyżeczki soli

2 łyżki miodu

Drożdże rozpuść w zimnej wodzie wraz z miodem i oliwą. Dodaj obie mąki i zarób ciasto. Zagniataj przez 10 minut, a potem dodaj sól i zagniataj jeszcze przez 5 minut. Przykryj folią i pozostaw ciasto chlebowe do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Znowu złóż ciasto kilka razy i pozostaw do odpoczynku na 10 minut. Podziel ciasto na 12 równych porcji, u mnie około 130 gram każda, uformuj okrągłe bułki i ułóż na blasze pokrytej pergaminem. Popędzluj bułki rozmąconym jajkiem, posyp sezamem, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz hamburgerowe bułeczki na 225ºC w termoobiegu przez około 10 minut.

bułki do hamburgerów

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *