Bułki na śniadanie z durum

Bułki na śniadanie jeszcze gorące, z rozpływającym się masełkiem. Takie bułki u mnie w domu ulegają zagładzie w przeciągu godziny. Naprawdę trudno im się oprzeć. Bułki na śniadanie są lekko zrośnięte, odrywane. Często piekę bułki w ten sposób…Szybko i  rustykalnie.

Bułki na śniadanieBułki na śniadanie

Składniki:

15 bułek

750 g pszennej mąki

250 g mąki durum

50 g świeżych drożdży

2 łyżki oliwy

1 łyżka soli

700 – 750 ml zimnej wody

Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. dodaj sól i ewentualnie więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i złóż kilka razy w kopertę. Pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Podziel na 15 równych kawałków, uformuj okrągłe bułki  i ułóż w brytfance w małych odstępach. Bułki lekko się zrosną podczas ponownego wyrastania (30 minut).Wstaw bułki do nagrzanego na 225ºC piekarnika na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz bułki przez 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę aby ostygły.

 

 

11 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *