Bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami

Ostatnio wychodowałam nowy zakwas żytni i od kilku tygodni piekę co i rusz bułki na zakwasie z pszennymi zarodkami i nie tylko. Bułki są napakowane nasionami, suszoną żurawiną i pestkami dyni. Na wierzchu posypuję je makiem i sezamem. Pieczywo na zakwasie jest bardzo pyszne i długo utrzymuje świeżość. Ma również fajną strukturę. Bułki na zakwasie jak każde inne pieczywo na zakwasie wymaga czasu. Chlebowe ciasto musi porządnie wyrosnąć. Trzeba poświęcić minimum 3 godziny na wyrastanie i pamiętać o odpowiedniej temperaturze. Idealna temperatura to między 26-28 stopni. Zawsze mam termometr wciśnięty w ciasto aby kontrolować temperaturę.

bułki na zakwasie

Bułki na zakwasie są wyrośnięte i puszyste. Lekko ciemny miąższ zawdzięczają melasie.

bułki z pszennymi zarodkami

Bułki na zakwasie

Składniki:

na 22 bułki

450 g żytniego zakwasu, tutaj przepis

200 g mąki żytniej pełnoziarnistej

800 g mąki pszennej, wysokoproteinowej

50 g zarodków pszennych

700 ml zimnej wody

1 łyżka melasy

1¼ łyżki soli

100 g pestek dyni

50 g nasion siemienia lnianego, całe

80 g suszonej żurawiny

Dodatkowo

2 łyżki sezamu

2 łyżki maku

1 jajko

bułki_przepis

Wyrabiam chleb przy pomocy miksera. Używam haka. Czas wyrabiania ciasta chlebowego należy nieco wydłużyć jeśli wyrabiamy je manualnie. Do misy wlej wodę, rozpuść w niej melasę i żytni zakwas. Wsyp obie mąkę, pszenne zarodki, nasiona i żurawinę, wyrób gładkie ciasto,  przykryj szczelnie folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 90 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Odgazuj ciasto rozciągając je na prostokąt, a następnie składając w kopertę dwa razy. Włóż z powrotem do misy. Po tym czasie powtórz czynność odgazowywania, następnie przykryj ciasto folią i odstaw do ponownego wyrastania, tym razem na godzinę. Po tym czasie powtórz znowu czynność odgazowywania. Odczekaj 10 minut. Przygotuj dwie blachy. Przykryj je papierem do pieczenia.

przepis_bułki

Podziel ciasto na porcje, uformuj 22 bułki i ułóż je w odstępach na przygotowanych blachach do pieczenia. Przykryj ściereczkami i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Nagrzej piekarnik na 250ºC, u mnie na termoobiegu. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp obficie nasionami i natnij krzyżyk. Wstaw obie blachy do gorącego piekarnika. Piecz bułki najpierw przez 10 minut w piekarniku nastawionym na 250ºC, później zmniejsz temperaturę do 220ºC i piecz kolejne 10 minut. Przestaw blachy, ta, która była na górze wędruje na dół, a dolna blacha do góry. Na końcu zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz bułki, aż będą rumiane, około 5 minut. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę do ostudzenia.

 

 

SparaSparaSparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *