Bułki pszenno-razowe z przedziałkiem

Dzisiaj na specialne życzenie moich domowników, bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem mąki żytniej razowej. Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje pieczywu bardzo fajny smak.

Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale chleb czy bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba.

bułka na śniadanieUwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem  i owocami. Poranna kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro, w nim mój przepis na bajgle wprawia mnie w błogi stan zadowolenia i satysfakcji. Cała niedziela przed nami, wieczorem kolacja u znajomych…Z przyjemnością zacznę nowy tydzień pracy.

bułki pszenno żytnieBułki pszenno-razowe z przedziałkiem

Składniki:

12 bułek z przedziałkiem

600 g pszennej mąki chlebowej

150 g mąki żytniej razowej + trochę do podsypania

350 g zakwasu, u mnie pszenny

5 g świeżych drożdży

450 ml – 500 ml wody

1 łyżka soli

1 czubata łyżka melasy

bułki na śniadanieRozpuść drożdże z melasą w letniej wodzie. Dodaj obie mąki i zakwas. Zarób lekko lepiące ciasto chlebowe. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Wyrabiam zawsze  mechanicznie. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, nie zagniataj. Przełóż do miski przykryj folią i pozostaw do wyrastania na godzinę. Po tym czasie powtórz składanie ciasta. Przykryj folią i pozostaw tak na 10 minut. Podziel ciasto na 12 porcji, u mnie około 130 gram każda. Uformuj okrągłe bułki, posyp mąką i zrób przedziałek na środku. Przykryj bułki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz bułki w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 5-8 minut. Bułki powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Być może twój piekarnik wymaga niższej temperatury lub dłuższego pieczenia.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *