Bułki z jagodami i orzechami

…Nie, nie to nie jagodzianki, to śniadaniowe bułki z jagodami i włoskimi orzechami. Miałam resztkę jagód, tych czarnych i trochę borówki brusznicy…Pomyślałam więc, bułki z jagodami, jeszcze takich nie piekłam, jagody pasują z włoskimi orzechami. Co mam do stracenia! Świeże bułki na śniadanie, z czym by je nie upiec będą zawsze pyszne. Gorące z masełkiem są cudowne! Bułki z jagodami wyszły super wypieczone, fiołkowe w środku, z kawałkami orzechów. Mniam!

Bułki z jagodami

Bułki z jagodami

Składniki:

16 bułek

50 g drożdży

800 ml wody

200 g mąki grahamki

150 g mąki żytniej

500 g mąki pszennej, chlebowej i wysoko proteinowej

1 łyżka soli

200 ml czarnych jagód

100 ml czerwonej borówki lub więcej jagód

100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych

bułki z jagodami przepisRozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj wszystkie mąki i zarób ciasto. Wyrabiaj automatycznie, użyj haka. Dodaj sól, a po minucie orzechy, jagody, borówkę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut. Ciasto powinno być nieco luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, oprószoną mąką. Złóż kilka razy i pozostaw na 10 minut pod przykryciem, następnie podziel na 16 porcji, około 130 g każda i uformuj okrągłe bułki. Oprósz bułki mąką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg, Piekarnik piekarnikowi nie równy. Ważne jest aby podczas pierwszych 10 minut bułki piekły się w wysokiej temperaturze, obniż temperaturę o 25 stopni (u mnie 225ºC termoobieg) i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Bufiki powinny być lekko rumiane. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę do ostudzenia.

 

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *