Bułki z marchewką i nasionami

Upiekłam bułki z marchewką, obficie posypane nasionami w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek. Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły.

Chleb marchewkowy…dawno nie piekłam. Po przeglądzie przepisów na chleb okazało się nawet, że na codojedzenia nie ma przepisu na chleb marchewkowy. Musiałam nadrobić zaległości, przepis poniżej to przepis na bułki z marchewką i nasionami.chleb marchewkowy,bułki z marchewką

Bułki z marchewką

Składniki:

na 24 bułki

700 g pszennej mąki

200 g mąki grahamki

50 g drożdży

550 – 600 ml zimnej wody

1 łyżka melasy lub miodu

250 g utartej marchewki

1 łyżka soli

rozmącone jajko

3 łyżki mieszanych nasion

chleb marchewkowy,bułki z marchewką

Bułki z marchewką na śniadanie

chleb marchewkowy,bułki z marchewką

Rozpuść drożdże w wodzie (w mniejszej ilości) wraz z melasą. Dodaj obie mąki i drobno startą marchewkę. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące ale też swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. W miarę potrzeby dodaj więcej wody lub mąki. Zagniataj ciasta ręcznie lub w robocie używając haka do mieszania. Czas zagniatania to około 15 minut. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż wyrośnięte ciasto na oprószoną stolnicę, złóż w kopertę, odczekaj 10 minut, po czym rozwałkuj ciasto lub rozciągnij palcami na prostokąt wielkości dużej blachy do pieczenia. Przełóż ciasto na blachę, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp nasionami (u mnie sesam biały i czarny, mak, siemie lniane, płatki z jęczmiennej kaszy) podziel na kwadraty, a te na trójkąty. Przykryj chleb i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 225ºC na termoobieg i piecz chleb przez około 25 – 30 minut , w zależności od piekarnika. Upieczony chleb wyjmij na metalową kratkę do ostudzenia. Ostudzony chleb rozdziel na bułki- trójkąty.

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *