Bułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasą

Bułki zawijane z cukinią i dynią to idealna kolacja dla moich domowników. Bułki podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką. Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone w  piekarniku są lepsze. ¾

bułki drożdżowe wytrawneBułki zawijane z cukinią i dynią

Składniki:

16 bułek

35 g świeżych drożdży

700 g pszennej mąki

350 ml wody ± 50 ml w zależności od mąki

2 łyżeczki soli

1 cukinia pokrojona w cienkie paski

150 g pieczonej dyni

100 g kiełbasy

2 łyżki świeżego tymianku

2 łyżki sezamu do posypania

bułki nadziewane przepis

Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto zarób elastyczne ciasto drożdżowe. Zacznij z mniejszą ilością wody, dodawaj wedle potrzeby. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie złóż ciasto w kopertę i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Rozłóż odciśnięte paski cukini, pokrojoną w kostkę pieczoną dynię i kiełbasę. Całość posyp oregano i zwiń w rulon. Pokrój na 2 cm kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Przykryj folią  i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 250ºC na termoobieg i wstaw bułki. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ułóż na metalowej kratce do ostygnięcia. Bułki są idealne jako dodatek do zupy.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *