Burgery bolognese- jak wykorzystać resztki obiadowe

Dzień Dobry! Jeszcze kilka dni i jedziemy na urlop. Tymczasem proponuję wypróbowany przepis  z resztek obiadowych, burgery bolognese.  Burgery bolognese to kanapki na ciepło nadziewane sosem bolognese i mozzarellą. Można je przyrządzić z dowolnie wybranego chleba, ciabaty lub bułki. Jeśli macie ochotę możecie upiec hamburgerowe bułeczki. Zawsze mam jakieś pieczywo w zamrażalce.

burgare bolognese przepis

Ugotowałam sos bolognese z poniższego przepisu. Wykorzystałam napoczętą butelkę czerwonego wina. Wcale nie musiałam iść do sklepu! Miałam w domu wszystko co potrzebowałam plus odrobinę inspiracji. Warto zrobić przedwakacyjną inspekcję lodówki, przeszukać kuchenne szafki i szuflady. W ten sposób przygotowałam na kolację burgery bolognese, zaoszczędziłam i nic nie wyrzuciłam.

resztki obiadowe bolognese

Burgery bolognese

Składniki:

na 4 burgery

4 bułki

300 g sosu bolognese

4 plastry mozzarella

killa liści bazylii

1 łyżeczka oliwy

Sos bolognese

500 g mielonego

2 ząbki czosnku

2 łodygi naciowego selera

1 cebula

200 ml czerwonego wina

2 łyżki pomidorowego przecieru

1 puszka pokrojonych pomidorów

sól i pieprz do smaku

1 łyżka oliwy

2 łyżki świeżego oregano, pokrojonego

burgery bolognese

Obierz czosnek, cebulę i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie, dodaj pokrojony seler naciowy, a następnie mięso. Smaż aż mięso przestanie być czerwone. Wlej wino i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj przecier, pomidory, oregano. Dopraw bolognese solą i pieprzem. Gotuj przez 25 minut.

Do burgerów użyłam schłodzonego sosu. Przekrój bułki na pół i napełnij sosem. Przykryj sos grubym plastrem mozzarella i listkami bazylii. Ułóż na blasze i posmaruj wierzch burgera oliwą. Opiecz bułki w nagrzanym na 200ºC piekarniku. Bułka powinna być lekko chrupiąca, sos gorący, a mozzarella ciągnąca. Dla dorosłych proponuję lampkę czerwonego wina.

 

SparaSpara

15 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *