Burgery z fasoli i quinoa

Burgery z fasoli i quinoa. U nas w domu warzywne burgery są bardzo popularne. Staram s^ę zawsze urozmaicać. Robię je przeważnie z resztek warzyw i kasz, które pozostają mi z poprzedniego dnia. Burgery z fasoli przyrządziłam z czarnej fasoli, kukurydzy i szpinaku.  Jeden warzywny burger w bułce z dodatkiem świeżych warzyw nasyci każdego głodnego.

burgery z fasoli

Burgery z fasoli

Składniki:

6 – 8 burgerów

200 g ugotowanej czarnej fasoli

1 mała puszka kukurydzy

2 łyżki cebuli, drobno pokrojonej

100 g świeżego szpinaku

2 jajka

2 ząbki czosnku

100 g ugotowanej quinoa, u mnie 3-kolorowa

100 g ugotowanego pęczaku

2 łyżki oliwy

olej do smażenia

Dodatkowo

bułki do burgerów, tutaj przepis

plasterki pomidora

czerwona cebula

liście szpinaku lub sałaty

burgery z fasoli przepisZeszklij cebulę na oliwie. Dodaj szpinak  i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż aż szpinak odparuje z wody. Przełóż do miski, dodaj, quinoa i pęczak. Zgnieć lekko fasolę widelcem i dodaj ddo farszu wraz z kukurydzą i jajkami. Dopraw farsz solą, kminem rzymskim i pieprzem. Wymieszaj farsz i uformuj 6 – 8 burgerów. Usmaż burgery na oleju na złoty kolor po obu stronach.

burgery z fasoli warzywnePrzekrój bułki na pół i lekko opiecz w piekarniku lub opiekaczu. Do każdej bułki włóż po plastrze pomidora, cebulę, burgera z fasoli i sałatę lub świeże liście szpinaku.

Warzywne burgery to moja specjalność. Poniżej przepisy na burgery z fasoli i nie tylko

przepis burgery warzywne

Burgery z babatów

burgery z fasoli i quinoa

Burgery fasolowe 

kotlety ze szpinakiemi quinoa

Burgery ze szpinakiem i pęczakiem

przepis na burgery

Burgery z czarnej fasoli

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *