Burgery z fasoli i quinoa

Witam serdecznie coraz bliżej wiosny. Nie mogę się już doczekać, kiedy w końcu będę mogła spakować zimowe rzeczy, przestawić zegarek, jeździć na rowerze do woli, cieszyć się słonecznymi promieniami, dłuższym dniem, a przede wszystkim zacząć siać zioła i co niektóre warzywka na moim nowym dopiero co oddanym do użytku balkonie. Do balkonowych relacji jeszcze nieraz powrócę, a dzisiaj proponuję przepis na burgery z fasoli i quinoa w pysznej domowej hamburgerowej bułce.

Bardzo lubię jarskie burgery, nie mniej pożywne niż hamburgery i łatwe do zrobienia. Warzywne burgery można zrobić praktycznie z każdego warzywa. W zeszłym roku dużą popularnością u mnie w domu cieszyły się burgery ze szpinaku i quinoa. Bardzo często przyrządzam burgery według tego przepisu. Jest on irównież inspiracją do dzisiejszego przepisu na burgery z fasoli, gdzie również dodałam quinoa.

burgery z fasoli i quinoaBurgery z fasoli i quinoa

Składniki:

na 4 duże burgery

220 g ugotowanej, różnego rodzaju fasoli

pęczek kolendry, posiekanej

1 duży ząbek czosnku

1 mała czerwona chili, drobno pokrojona

1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona

200 g ugotowanej quinoa

2 łyżki oliwy

1 jajko

sól do smaku

szczypta kajeńskiego pieprzu, kminu rzymskiego i czarnego pieprzu

Dressing czosnkowy

1 czosnek, w całości uprażony

250 ml gęstego jogurtu, typu greckiego

sól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku

burgery warzywne Ugotowaną fasolę rozdrobnij mikserem ale nie do końca lub zgnieć widelcem. Dodaj jajko, quinoa, posiekaną chili, cebulę, kolendrę, oliwę i przyprawy, wymieszaj. Na blasze wyłożonej pergaminem uformuj 4 burgery, ja użyłam metalowej obręczy. Piecz burgery w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu przez 8 minut po obu stronach.

Upieczony czosnek w całości obierz i zgnieć widelcem. Dodaj jogurt, pieprz i sól do smaku. Wymieszaj dressing.

Montowanie burgera

4 bułki hamburgerowe

garść rukoli

1 czerwona grillowana papryka, obrana ze skórki i skropiona lekko octem balsamicznym (opcjonalnie)

dressing czosnkowy

jarskie burgery z fasoliPrzekrój bułki na pół. Na spodniej połówce ułóż rukolę, rozsmaruj dressing, ułóż burgera, rozsmaruj dressing, a następnie zakończ grillowaną papryką. Całość przykryj drugą połówką bułki.

burger z fasoli i quinoa przepis

SparaSpara

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *