Butter chicken czyli curry z masłem orzechowym

Sobota! Co dziś  ugotowaliście na obiad? Ja, butter chicken czyli curry z masłem orzechowym. Bardzo lubię hinduską kuchnię, bo to prawdziwe rękodzieło, eksplozja smaków i aromatów. Na początku przerażała mnie ilość przypraw, ale się przyzwyczaiłam. Poza tym nauczyłam się używam orientalnych przypraw nie tylko do curry.

butter chicken przepis

Butter chicken to ulubione curry, które wymaga dodatków. Jeśli już gotuję curry to podaję je z białym ryżem posypanym czarnuszką. Oczywiście muszę upiec naan. Żadne curry nie smakuje tak dobrze jak posypane obficie kolendrą. Kolendrę dodaję do  środka ale mój S. nie przepada, więc posypuję curry na talerzu. Sama przepadam za kolendrą, jej zapach wprowadza mnie w nieziemską ekstazę.

curry_przepis

Butter chicken

Składniki:

6 porcji

800 g fileta z piersi kurczaka

2 łyżki garam masala

1 łyżka utartego imbiru

1 cebula

1 czosnek solo

4 łyżki masła fistaszkowego

2 łyżki masła klarowanego

800 g pokrojonych pomidorów z puszki

150 ml śmietanki

świeża kolendra do posypania

sól i kajeński pieprz do smaku

curry butter chicken

Pokrój mięso na kawałki i zrumień na maśle. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i utarty imbir (zobacz jak przechowywać imbir). Posyp garam masala i smaż jeszcze przez chwilę. Wlej pomidory i dodaj masło fistaszkowe. Przykryj pokrywką i gotuj curry przez godzinę na małym ogniu. Na koniec dodaj śmietankę i pokrojoną kolendrę. Wymieszaj i zagotuj. Zamiast kolendry można dodać do curry pietruszkę lub podać bez zieleniny. Podaj curry z białym ryżem i naan.

 

SparaSpara

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *