Cacciatore co to jest cacciatore?

Zapraszam na danie włoskiej kuchni, cacciatore. Pewnie mogłabym napisać potrawka lub gulasz z kurczaka, ale musicie przyznać, że ciacciatore brzmi ciekawej. Niżej podany przepis na cacciatore jest moją polsko szwedzką wersją. Słynne włoskie danie przyrządza się z kurczaka, pieczarek i ziół jak tymianek i pietruszka. Postanowiłam przyrządzić ciacciatore z leśnymi grzybami i czarnymi oliwkami. Dodałam również czerwonego wina… To danie można przyrządzić z całego kurczaka lub odfiletowanych udek.

przepis na cacciatorePrzepis na cacciatore

Składniki:

5-6 porcji

800 g odfiletowanych udek z kurczaka

300 g leśnych grzybów

2 szalotki

1 por

150 g wędzonego boczku

1 czosnek solo

1 batat

2 puszki pomidorów w całości

mały słoiczek czarnych oliwek

250 ml czerwonego wina

1 gałązka rozmarynu

2 laurowe liście

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki oleju

obiad z kurczakaPokrój cebulę w kostkę, czosnek i por w plasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę batata i smaż jeszcze przez 2 minuty. Przełóż do garnka, który można wstawić do piekarnika. Na tej samej patelni zrumień odfiletowane udka. Dodaj do warzyw. Pokrój boczek w kostkę i zrumień na patelni.Przełóż boczek do garnka. Podsmaż grzyby na rozgrzanej patelni. Grzyby powinny się smażyć, nie dusić! Dodaj grzyby do garnka, pomidory z puszki, rozmaryn, laurowe liście, wino i dopraw cacciatore solą i pieprzem, zagotuj. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika na 30 minut. Podaj cacciatore z chlebem lub ryżem.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *