Cannelloni z szynką i ricottą

No to mamy wrzesień! Czas na przepis miesiąca, którym jest makaron na wszystkie możliwe sposoby. Jak zwykle możecie dodać link  z przepisem w komentarzach, a ja na koniec miesiąca zrobię zestawienie. Wszyscy, którzy umieszczą banner na swojej stronie znajdą swój link na codojedzenia. Zapraszam do gotowania z makaronem!

przepis na cannelloni

A u mnie dzisiaj cannelloni z szynką i ricottą oraz pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem białego wina. Bardzo proste danie z makaronem. Czas u mnie zawsze goni, więc dzisiaj zrobiłam cannelloni ze świeżego makaronu.

cannelloni z szynką

Przepis na canneloni z szynką i ricottą

Składniki:

na 5 porcji

Sos pomidorowy z białym winem

  • 1cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 liści bazylii
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 150 ml białego wina
  • 400 pokrojonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Nadzienie do cannelloni 

  • 200 g szynki
  • 500 g ricotta
  • 50 g parmezan + 2 łyżki do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 świeżych płatów lasagne

Wykonanie:

  • Pokrój cebulę, czosnek i seler naciowy. Pokrój w cienkie krążki marchewkę. Podsmaż warzywa na oliwie przez 3 minuty. Wlej wino i smaż aż wino wyparuje do połowy. Dodaj teraz posiekane zioła i pomidory. Gotuj sos aż warzywa będą miękkie.
  • W ciągu gotowania sosu przygotuj nadzienie. Pokrój szynkę w kostkę, a następnie utrzyj parmezan. Wymieszaj szynkę i parmezan z ricottą, dopraw solą i pieprzem.
  • Na każde świeże lasagne (lub obgotowane suche) nałóż sporą łyżkę nadzienia, a następnie sos pomidorowy. Zwiń w rulon jak cannelloni i ułóż w formie wysmarowanej tłuszczem. Zapełnij całą formę, a resztę sosu rozprowadź  na wierzchu.
  • Całość posyp parmezanem i zapiecz na 160ºC(termoobieg) przez 30 minut.

makaron cannelloni

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *