Capricciosa czyli kapryśna pizza z szynką, pieczarkami i serem

Domowa pizza jest bez porównania lepsza od każdej zamówionej, a już na pewno od mrożonej pizzy. Ja mam moją ulubioną, capricciosa czyli kapryśną pizzę z szynką, pieczarkami i serem.

Jeżeli zamawiacie pizzę wypróbujcie nowy portal pyszne.pl, więcej informacji tutaj. Natomiast jeśli macie dość czasu i ochoty aby spróbować wykonać ją samemu, mam dla Was sprawdzony przepis:

Przepis na capricciosa czyli kapryśną pizzę z szynką, pieczarkami i serem (1 duża pizza)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży (mogą także być suszone, odpowiednią wielkość znajdziecie na opakowaniu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy (może być także olej, ja preferuje rzepakowy ze względu na neutralny posmak)
  • 150 ml ciepłej wody
Nadzienie do pizzy 
  • 1oo g szynki
  • 3 dl startego, kremowego sera
  • 1 mala cebula
  • 5 pieczarek
  • 1 dl sosu pomidorowego do pizzy
  • oregano suszone lub świeże

Wykonanie:

  • Drożdże należy rozpuścić wraz z 1 łyżeczką cukru w 50 ml ciepłej wody. Rozrobione drożdże nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut aż zaczną pracować – zauważycie pęcherzyki na powierzchni, a ilość płynu się podniesie.
  •  Następnie należy do miski przesiać mąkę wraz z solą. Dodać drożdże i pozostałe 100 ml wody. Wyrobić elastyczne ciasto ręką lub robotem kuchennym. Pod koniec wyrabiania należy dodać 1 łyżkę oliwy lub oleju.
  • Ciasto nakryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, będziecie potrzebować ok półtorej godziny w tym czasie warto pokroić i przygotować ulubione dodatki.
  • Po tym czasie wyjmujemy ciasto na opruszony mąką blat. Placek należy rozwałkować lub uformować ręcznie, dostosowując go do posiadanej wysmarowanej oliwą blachy. Odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Pizzę pieczemy 15 minut na górnej półce piekarnika.

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *