Carbonara dyniowa z kiełbasą

Pyszna carbonara z dynią Hokkaido i kiełbasą… carbonara dyniowa, której jeszcze nie przyrządzałam, hokkaido dynia, której jeszcze nie jadłam…Czasami trzeba zaufać swoim kulinarnym intuicjom. Zdarza mi się to nieraz, choć przyznam, że nie zawsze z pożądanym rezultatem. Człowiek uczy się na błędach ale carbonara z dynią i kiełbasą wyszła mi pierwsza klasa.

Dynia hokkaido nie należy do super wyrośniętych gatunków dyni, więc łatwo można sobie z nią poradzić. Jak dla mojej rodziny to jednorazowe podejście. Jak zwykle upiekłam dynię w piekarniku. Co niektórzy jedzą hokkaido ze skórką. Muszę przyznać, że skórka po upieczeniu dyni jest miękka i z powodzeniem można ją spożyć. Zwłaszcza dynia zmiksowana na puree wraz ze skórką ma o wiele intensywniejszy kolor. Idealna do ciast!

spaghetti carbonara z dyniąCarbonara z dynią i kiełbasą

Składniki:

4 porcje

1 pieczona dynia hokkaido

200 g kiełbasy, u mnie pieczona

5 jajek

 50 g sera manchego

utarta skórka z jednej cytryny

czarny pieprz grubomielony

sól do smaku

300 g spaghetti

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka oliwy

sól do smaku

danie z dyniąPrzekrój dynię na pół. Wydrąż nasiona, posól morską solą i dowolnie wybranymi przyprawami. U mnie czarny i kajeński pieprz oraz rozmaryn. Skrop dynię oliwą i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC, u mnie funkcja grill. Piecz dynię do pożądanej miękkości. Do tego dynia polecam upiec dynię al dente. Wyjmij z piekarnika, ostudź i pokrój w kostkę.

Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pokrój kiełbasę na cienkie plasterki i usmaż na oleju. Dodaj makaron, dynię, pietruszkę i jajka. Mieszaj aby jajka równomiernie się ścięły. Dopraw danie czarnym pieprzem. Posyp kawałkami manchego i dodatkowo pietruszką.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *