Chałka na miodzie

Zapachy roznoszą się po kuchni, a na blasze studzi się puszysta chałka na miodzie. Chałka to pieczywo w kszałcie warkocza. Wybrałam według mnie łatwiejszą wersję, chałkę z czterech części. Rozrosła się niesamowicie. Chałka nie zdążyła dobrze ostygnąć i zaraz została zjedzona. Nie ma jak świeżutka chałka z lekko rozpuszczonym masłem.

Chałkę upiekłam na miodzie i oliwie. Obficie posypałam nasionami.

chałka

Chałka z czterech części

Składniki:

180 ml ciepłej wody

25 g świeżych drożdży

50 ml oliwy

90 g miodu

1 jajko + 1 żółtko

1½ łyżeczka soli

500 – 550 g pszennej mąki

Dodatkowo

rozmącone jajko do posmarowania

2 łyżki nasion do posypania, u mnie sezam biały i czarny oraz mak

chałka przepisRozpuść drożdże w wodzie razem z miodem. Dodaj mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj oliwę, zagnieć, a na końcu dodaj jajka i sól. Zagniataj ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyjmij wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę, złóż kilka razy w kopertę i pozostaw pod przykryciem na 10 minut. Następnie podziel ciasto na 4 równe kawałki, zroluj i zapleć warkocz. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Posmaruj chałkę jajkiem i obficie posyp nasionami. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg. Wstaw blachę i piecz przez 35 minut na złoty kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *