Chana masala – ciecierzyca po hindusku z raitą

Mam mnóstwo ulubionych przepisów z kuchni indyjskiej, według których staram się gotować od czasu do czasu. Chana masala jest jednym z indyjskich dań, które jest całkowicie wegetariańskie i smakuje po prostu wspaniale. Możecie sobie tylko wyobrazić jak teraz pachnie w mojej kuchni!

Chana masala , bo o niej mowa jest mocno przyprawionym sosem, który ma przepiękny kolor, uzyskany głównie od  kurkumy, kminu i pieprzu kajeńskiego.  Swieże pomidory nadają sosowi lekko kwaskowaty posmak.

Wielu ludzi odstrasza kuchnia hinduska nie tylko pod względem ostrości ( którą można regulować wedle smaku i uznania) ale również po względem taśmowych przepisów z mnóstwem składników i przypraw, jakie hinduskie potrawy zawierają.

Kilka lat temu byłam też taką przerażoną osobą, ale pewnego dnia zdecydowałam się w końcu kupić podstawowe hinduskie przyprawy. Najlepsza decyzja, której  nie żałuję do dziś. Jeśli naprawdę lubisz hinduskie jedzenie to wierz mi nie ma nic bardziej ekscytującego jak gotować je samemu.

Składniki:

Na 5 porcji:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminu
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 szczypta goździków mielonych
  • 3 świeże pomidory, obrane i pokrojone
  • 1 dl wody
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 doniczka świeżej kolendry

Wykonanie:

  • Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż na oleju w głębokiej patelni wraz ze wszystkimi przyprawami przez kilka minut.
  • Zalej pomidory gorącą wodą i zostaw na co najmniej 10 minut. Obierz pomidory i pokroj w kostkę, a następnie dodaj do cebuli. Wlej wodę. Gotuj około 20 minut. Na końcu wrzuć odcedzona ciecierzycę.
  • Dopraw sos solą, ewentualnie przyprawami na ostrość.
  • Posyp świeżą kolendrą przed podaniem.

Chana masala smakuje najlepiej z ryżem lub ze słynnym chlebkiem naan. Aby zniwelować ostrość sosu podaj chana masala z raitą, czyli hinduską sałatką, zrobioną z jogurtu, świeżego ogórka i soku z limonki, tzw. polska mizeria.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *