Chińska zupa z kukurydzy

Kochani, pogoda dopisuje. Dzisiaj wypiłam popołudniową kawę na balkonie skąpanym w słońcu. Sama przyjemność i pierwsze piegi na twarzy. A co słychać w mojej kuchni? Dzisiaj skusiłam się na chińską zupę z kukurydzy i kurczaka. Chińskie zupki z paczki dla mnie nie istnieją. Nie rozumiem jak można kupować takie byle co, kiedy zupa to najprostsze danie do przygotowania.

Podstawą tej zupy jest domowy bulion z kurczaka. Mrożona kukurydza, świeży imbir i czosnek…niewiele składników ale jaka  eksplozja smaku. Zupę zagęściłam jajkiem. Idealny sposób dla osób na diecie bezglutenowej.

zupa chińska z kukurydzyChińska zupa z kukurydzy

Składniki:

na 4 porcje

700 ml bulionu z kurczaka

300 g ugotowane mięso z kurczaka

200 g mrożonej kukurydzy lub świeżej

2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego

2 ząbki czosnku

2 dymki

1 łyżeczka sojowego sosu

1 jajko

1 msk olja

pieprz do smaku

chińska zupa z kukurydzy i kurczakaCzosnek i imbir podsmaż na oleju. Dodaj bulion, soję i kukurydzę. Zagotuj i gotuj zupę przez 10 minut. Zmiksuj zupę lekko i podgrzej. Mieszając dodaj jajko. Dopraw zupę pieprzem. Podaj zupę z rozdrobnionym mięsem z kurczaka, posypaną dymką.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *