Kochani, pogoda dopisuje. Dzisiaj wypiłam popołudniową kawę na balkonie skąpanym w słońcu. Sama przyjemność i pierwsze piegi na twarzy. A co słychać w mojej kuchni? Dzisiaj skusiłam się na chińską zupę z kukurydzy i kurczaka. Chińskie zupki z paczki dla mnie nie istnieją. Nie rozumiem jak można kupować takie byle co, kiedy zupa to najprostsze danie do przygotowania.
Podstawą tej zupy jest domowy bulion z kurczaka. Mrożona kukurydza, świeży imbir i czosnek…niewiele składników ale jaka eksplozja smaku. Zupę zagęściłam jajkiem. Idealny sposób dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki:
na 4 porcje
700 ml bulionu z kurczaka
300 g ugotowane mięso z kurczaka
200 g mrożonej kukurydzy lub świeżej
2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego
2 ząbki czosnku
2 dymki
1 łyżeczka sojowego sosu
1 jajko
1 msk olja
pieprz do smaku
Czosnek i imbir podsmaż na oleju. Dodaj bulion, soję i kukurydzę. Zagotuj i gotuj zupę przez 10 minut. Zmiksuj zupę lekko i podgrzej. Mieszając dodaj jajko. Dopraw zupę pieprzem. Podaj zupę z rozdrobnionym mięsem z kurczaka, posypaną dymką.
5 komentarzy
Taka zupa to prawdziwy rarytas!
Wszystkich w domu ją zaskoczyłam. Nie spodziewałam się…
taka domowa musi byc pyszna
O bardzo!
Zdrowie jest waże i dziękuję za mądry wpis.