Chleb dyniowy na zakwasie

chleb dyniowy pszennozytni

Dynia wciąż jeszcze nie wykorzystana w całości, stąd kolejny przepis z dynią, tym razem chleb dyniowy na zakwasie. Wszyscy, którzy często odwiedzają mój blog wiedzą, ze uwielbiam wypiekać domowy chleb wszelakiej maści. Dzisiaj wypróbowałam upiec chleb z dynią i nasionami dynii na zakwasie żytnim, z dodatkiem drożdży.

Chleb dyniowy na zakwasie to chleb pszenno żytni. Upiekłam go z przesianej mąki żytniej jak również tej pełnoziarnistej no i oczywiście mąki pszennej. Mój zakwas żytni ma już prawie  dwa lata licząc od pierwszego zaczynu. Z zakwasem postępuję jak z dzieckiem. Higienicznie, karmię wodą i żytnią mąką, po każdym ubraniu zakwasu do wypieku chleba. Chleb na zakwasie jest bardzo pyszny. Chleb musi tez być dobrze wypieczony.

chleb z dynia na zakwasie

Przepis na chleb dyniowy na zakwasie

Składniki:

3 chlebki foremkowe

  • 2 ½ dl zakwasu żytniego 
  • 4-5  dl zimnej wody
  • 1 łyżka melasy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 dl mąki żytniej , przesianej
  • 2 dl mąki żytniej , pełnoziarnistej
  • 8-9 dl mąki pszennej
  • 250 pieczonej dynii
  • 2 dl pestek dynii  + 2 łyżki do posypania
  • 3 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Przygotuj misę, może być od robota kuchennego. Wymieszaj zakwas, drożdże, melasę z częścią maki. Dodaj wodę i resztę mąki po trochu oraz upieczoną dynie , pokrojoną na kawałki, pestki dynii i sól.
  • Zarób dosyć lepkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny. W ciągu wyrastania wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i złóż dwa razy.
  • Podziel ciasto chlebowe na trzy części i umieść w podłużnych foremkach wyłożonych pergaminem. Posyp pestkami dynii i pozostaw do wyrośnięcia na dwie godziny.
  • Piecz chleb dyniowy na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Po upieczeniu wyjmij chleby z foremek i studź na metalowej siatce.

chlebek pszennozytni

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *