Chleb jabłkowy pieczony na poolish

chleb jablkowy

Uważam, ze polski chleb smakuje najlepiej. Ostatnio upiekłam chleb jabłkowy na rozczynie zwanym poolish. Poolish to polski wynalazek, z którego powinniśmy być dumni, bo takie kraje jak Francja i Włochy również używają poolish do swoich chlebowych i nie tylko wypieków.

Chleb jabłkowy pieczony na poolish ma fantastyczną “dziurawą strukturę”, chrupiącą skórkę i pachnie jabłkami, bo oprócz smażonych jabłek dodałam również jabłkowy, wytrawny cider. Taki domowy chleb pieczony na poolish wymaga czasu, ale warto spróbować upiec go, bo jest bardzo dobry, a i jak się wszystko dokładnie zaplanuje, to wcale nie odczuwa się, że chleb jest czasochłonny. Po takim chlebowym wypieku pachnie w domu jak w piekarni!

chleb pieczony na poolish

pajda chleba do obiadu

Przepis na chleb jabłkowy pieczony na poolish 

Składniki:

Rozczyn – poolish

  • 5 g drożdży
  • 300 g zimnej wody
  • 300 g mąki pszennej

Chleb jabłkowy

  • poolish
  • 6 g drożdży
  • 100 g mąki żytniej, nie przesianej, lekko ziarnistej
  • 600 g mąki pszennej
  • 300 g jabłkowego cider
  • 18 g soli
  • 3 jabłka
  • 10 g masła
  • 1 łyżka brązowego cukru

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w wodzie i dodaj make. Zakręć rozczyn – poolish, przykryj szczelnie folia i odstaw na 14-16 godzin. Poolish jest gotowy jak się zapada na środku.
  • Jabłka ze skórką pokrój w kostkę i podsmaż na maśle z dodatkiem cukru. Mają być miękkie ale zachować kształt. Ostudź.
  • Zwykle na drugi dzień zacznij wyrabiać ciasto chlebowe. Ja robię to przy pomocy kuchennego asystenta. Do misy wlej rozczyn, dodaj pokruszone i rozpuszczone w cider drożdże oraz obie maki. Ważne jest aby sol się nie stykała na początku z drożdżami, wiec zacznij wyrabiać ciasto chlebowe przez piec minut i dopiero po tym czasie dodaj sol. Wyrabiaj ciasto przez 20 minut, łącznie. Pod koniec wyrabiania dodaj ostudzone jabłka.
  • Oprósz maka i pozostaw do wyrośnięcia na 3 godziny. W międzyczasie na oproszonej mąką stolnicy   wyłóż ciasto chlebowe 3 razy i zwiń po dwa razy. Ciasto  w ten sposób się napowietrza i lepiej rośnie. Z czasem ciasto będzie tez mniej klejące.
  • Po wyrośnięciu podziel ciasto chlebowe na 3 części ( moje ważyły 600 gram), uformuj z nich bochenki, a na środek wciśnij krążek jabłka. Pozostaw do wyrośnięcia na conajmniej 1 godzinę. Możesz “podeprzeć” chlebki  ściereczkami, aby się nie rozrósł na boki, lub wkładać je do wyrośnięcia do specjalnych koszyków.
  • Piecz chleb jabłkowy w piekarniku najpierw na 225ºC (termoobieg) przez 10 minut, a potem 35 minut na 200ºC również termoobieg.

chleb jablkowy pieczony na poolish

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *