Chleb jogurtowy ze słonecznikiem

Chleb jogurtowy ze słonecznikiem czy innymi nasionkami jest bardzo wilgotny mimo dłuższego wypiekania. Ostatnio stosuje zasadę, mniej drożdży ale dłuższy okres wyrastania chleba. Tak było i z tym chlebem plus, ze co godzinę składałam ciasto chlebowe dwa razy. Takie składanie polepsza  strukturę chleba, jak również napowietrza go. Chleb jest zawsze wyrośnięty i ma fajną, chrupiącą skórkę.

chleb na jogurcie

Jeśli masz w domu jogurt, którego termin ważności już przeszedł, to zawsze możesz go wykorzystać do pieczenia chleba. Prawie nigdy nie wyrzucam jedzenia. Jeżeli jogurt wciąż ładnie pachnie i wygląda to znak, ze wciąż nadaje się do jedzenia.

chleb jogurtowy z maki orkiszowej

Przepis na chleb jogurtowy ze słonecznikiem 

Składniki:

3 chleby jogurtowe

  • 25 g świeżych drożdży
  • 10 dl maki
  • 2 dl płatków orkiszowych
  • 3 dl maki orkiszowej, pełnoziarnistej
  • ½ dl melasy
  • 4 dl jogurtu
  • 4 dl wody
  • 2 dl różnych nasion, u mnie słonecznik i nasiona babki
  • 3 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Drożdże rozpuść w wodzie. Wlej do głębokiego naczynia lub misy asystenta kuchennego wraz z jogurtem i melasa. Dodaj wszystkie suche składniki i zarób chleb. Zostaw do wyrośnięcia na 2- 2,5 godziny pod przykryciem, składając chleb co godzinę.
  • Po wyrośnięciu podziel ciasto na 3 części (moje ważyły 700 g każda) i uformuj w podłużne chlebki, trochę grubsze niż bagietki. Skręć każdy chleb 2 razy i ułóż na blaszy wyłożonej pergaminem. Zostaw do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem .
  • Piecz chleb jogurtowy najpierw na 250ºC (termoobieg) przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 30 minut.

chleb jogurtowy ze slonecznikiem

Jak to bywa ze świeżo upieczonym chlebkiem, muszę spróbować jeszcze ciepły. Pyszny chleb domowy.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *