Chleb kukurydziany z polenty

To mój kolejny przepis na chleb kukurydziany czyli włoską polentę. Uwielbiam ten chleb, bo jest taki delikatny w smaku i pasuje do wszystkiego, u mnie ostatnio jako dodatek do grilla. Oryginalny chleb kukurydziany piecze się na dużej patelni na ogniu. No cóż mój mały grill był zajęty, więc ja upiekłam polenta jak zawsze, w piekarniku. Mąka kukurydziana nadaje chlebkowi wspaniały, lekko słodki smak, który pasuje cudownie z cheddar, którym posypuję chleb pod koniec pieczenia.

chleb kukurydziany

Kukurydzianka świetnie pasuje do zupy, sałatek lub jako przekąska z kolorowym masłem. Uwielbiam ten chleb, który smakuje najlepiej na ciepło. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu , w sam raz na piknik.

Przepis na chleb kukurydziany

Składniki:

  • 250 ml mąki kukurydziane, błyskawicznej
  • 150 ml mąki pszenej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 11/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1- 1 ½ łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki suszonej szałwii
  • 300 ml siadłego mleka
  • 2 jajka
  • 75 g masła, stopionego
  • 300 ml startego sera cheddar

Wykonanie:

  • W dwóch oddzielnych miskach wymieszaj mokre i suche składniki, a następnie połącz w całość, bez sera cheddar.
  • Wyłóż masę do foremki o rozmiarach 15 cm x 25 cm pokrytą pergaminem. Wygładź. Piecz chleb kukurydziany na 180ºC (termoobieg) przez 20 minut, potem posyp chleb serem podnieś temperaturę do 250ºC i piecz chleb jeszcze przez 5 minut.

kukurydzianka

 

Czas na piknik z home&you - półmetek!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *