Chleb na proszku pełnoziarnisty

Chleb na proszku pełnoziarnisty. Pyszny, ciemny chleb bogaty w bakalie i nasiona. Planowaliście kiedyś pieczenie chleba, a okazało się, że że nie macie drożdży? Jest na to rada, chleb na proszku.  Chleb bez wyrabiania, wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi. Bardzo gęste ciasto chlebowe, które wyrasta w puszysty chlebek. Chleb na proszku to idealny chleb do serów i twarożków.

chleb na proszku

Chleb na proszku

Składniki:

podłużna forma o pojemności 1,5 l

450 ml siadłego mleka

200 ml wody

100 g laskowych orzechów

60 g słonecznika

40 g łamanego siemienia lnianego

180 g łamanego śruty z żyta

50 g gryczanych płatków

120 g mąki żytniej

140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

70 g mąki orkiszowej

100 ml czerwonej borówki, mrożonej

70 g rodzynek

50 g suszonych moreli

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

1½ łyżeczki soli

20 g mąki z dzikiej róży, można pominąć

2 łyżki nasion sezamu do posypania

chleb na proszku Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej siadłe mleko, mrożoną borówkę, dodaj proszek, sodę, sól, pokrojoną morelę, orzechy laskowe, siemię, słonecznik i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bakalie, nasiona i orzechy napęcznieją. Zalej śrutę wodą i zagotuj. Lekko przestudzoną dodaj do mokrej mieszanki. W drugiej misce wymieszaj mąki z gryczanymi płatkami, a następnie dodaj do mokrej masy. Wymieszaj. Ciasto będzie gęste. podłużną formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto chlebowe łyżką, wygładź powierzchnię, posyp sezamem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (10 stopni więcej bez termoobiegu lub wedle piekarnika). Piecz przez godzinę.  Wyjmij chleb z piekarnika, przestudź w formie przez 10 minut, po czym wyjmij na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.

3 Komentarzy

  • Pięknie wyszedł! Do tej pory przerobiłam chleb na zakwasie i drożdżach, ale na proszku do pieczenia jeszcze nie próbowałam : ) Przepis zachowam, bo lubię pieczywo pełnoziarniste o bogatym składzie, z ulubionymi ziarnami i dodatkami. Taki domowy chlebek na słodko to oryginalna i zdrowa propozycja na śniadanie. PS: Bardzo zaskoczyłaś mnie mąką z dzikiej róży, jestem ciekawa jej właściwości, choć z dostępnością będzie raczej krucho ;/ Pozdrawiam

    • Zazwyczaj kupowałam,mąka należy do tzw. superfood, ale w zeszłym roku nazbierałam owoców róży, ususzyłam i zmieliłam na proszek. Smakuje lekko owocowo. Bardzo fajny dodatek do owocowej zupy lub kisielu, nie mówiąc o dużej zawartości witaminy C i błonnika. Polecam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *