Chleb oliwkowy na zakwasie

Po powrocie z urlopu pierwsze co zrobiłam to nowy zakwas żytni. Bardzo aktywny zakwas odrazu wykorzystałam do wypieku chleba. Upiekłam bardzo prosty i smaczny chleb oliwkowy z dodatkiem oliwy i czarnych oliwek.  Chleb nie wymaga zagniatania. Wystarczy jedynie połączyć wszystkie składniki za pomocą łyżki, a następnie wyłożyć chleb do formy i pozostawić do wyrośnięcia. Piekłam niedawno duński chleb żytni tą samą metodą

chleb oliwkowy na zakwasie

Chleb oliwkowy na zakwasie pięknie wyrasta jeśli zakwas jest aktywny. Nie masz pewności, że zakwas jest wystarczająco aktywny najlepiej go dokarmić na dobę przed pieczeniem. Aktywny zakwas „pracuje” i wytwarza mnóstwo bąbelków powietrza na powierzchni. Mój zakwas właśnie taki jest, w porywach nawet uciekł z naczynia…więc nie musiałam dodawać drożdży.

Zdjęcia poniżej są tak świeże jak ten chleb. Chleb oliwkowy jest puszysty, z dziurami i z delikatnym posmakiem oliwy.

przepis na chleb oliwkowy

Przepis na chleb oliwkowy na zakwasie

Składniki:

na podłużną foremkę o pojemności 1,5 litra

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej, ponad 700
  • 100 ml aktywnego zakwasu żytniego
  • 2 g świeżych drożdży, w przypadku zakwasu o wątpliwej mocy
  • 300 – 400 ml wody, zimnej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych drobno
  • pestki słonecznika posypania

Wykonanie:

  • Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj najpierw 300 ml wody. Jeśli ciasto chlebowe jest twarde dodaj wtedy więcej wody. Wymieszane ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem, posyp słoneczkiem. Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia na 5 – 6 godzin. Czas wyrastania chleba zależy od aktywności zakwasu jak również od temperatury otoczenia, w którym chleb wyrasta.
  • Piecz chleb w piekarniku najpierw na 220ºC przez 15 minut (varmluftsugn), zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz chleb jeszcze przez około 40 minut.
  • Wyjmij chleb z formy i ostudź na metalowej kratce.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *