Chleb szafranowy z sezamem

szafranowa kulinaria

Lubie wypiekac chleb, wszelkiego rodzaju bulki, rogaliki, focaccia… na zakwasie czy z drozdzami, nie za czesto na proszku czy sodzie. Taki domowy chleb to dopiero chleb. Pewnie myslicie , a co nie ma chleba w Szwecji? Jest oczywiscie, ale co to za chleb : spulchniacze, srodki konserwujace i Bog wie co jeszcze do tego chleba dodaja, zreszta jak i wszedzie. Nic dziwnego, ze jest tyle alergikow. Jedna z  przyczyn to wlasnie srodki konserwujace.

Biorac pod uwage te aspekty jak i ten, ze mam zawsze swieze pieczywo, przestalam kupowac chleb i od ponad 3 lat pieke go sama, czasami w maszynce do chleba. Wyrabiam zawsze mechanicznie za pomoca asystenta kuchennego, wiec to zadna ciezka praca. Chleb robi sie praktycznie sam.

Dzisiaj proponuje chlebek szafranowy z dodatkiem marchewki i posypany sezamem. Chleb ponacinalam w kwadraty i upieklam na blaszy. Taki chlebek bardzo latwo sie odrywa, mozna go rowniez zamrozic.

szafranowa kulinaria

Chlebek z szafranem, wiec go czesto robie w okresie swiatecznym, wspaniale smakuje z twarozkiem i wedzonym lososiem. Przepis wyprobowany od dawna, kanapka z lososiem zjedzona…

Chleb szafranowy z sezamem

Skladniki:

  • 7 dl wody
  • 50 g drozdzy
  • 2 lyzki oleju
  • 2 lyzki syropu ( golden syrop lub miod)
  • 1 ½ lyzeczki soli
  • okolo 1,2 kg maki orkiszowej, lub pol na pol z maka pszenna
  • 3 dl startej  marchewki
  • 0,5 g  szafranu
  • sezam do posypania

Wykonanie:

  • Podgrzej mleko z szafranem i rozpusc drozdze z syropem. Dodaj olej oraz starta na mylych oczkach marchewke. Nie zapomnij o soli.
  • Stopniowo dodawaj make. Znakiem, ze ciasto jest dobrze wyrobione, jest to, ze jest puszyste i odchodzi od brzegow naczynia. Zostaw do wyrosniecia na 40 minut.
  • Rozciagnij ciasto palcami na kszatl prostokata i przenies na blaszke wylozona pergaminem. Ponacinaj ciasto w kwadraty, posmaruj woda i posyp sezamem.

 

7 komentarzy

  • Pyszności :)
    Ja chleb kupuję, ale od czasu do czasu sama przygotowuję chleb lub bułeczki. Bo taki domowy smakuje zupełnie inaczej :)

  • Chlebek piekny i ciekawy pomysł z tym szafranem. Czasem go kupuję, a potem leży i nie mam pomysłu co z nim zrobić. W końcu ląduje w risotto. Czas to zmienić.
    Mam dwa pytania dotyczące przepisu:
    – Co to jest „3 dl rivna morötter” ?
    – Rozumiem, że dl to decylitry, tak? Jak to przeliczyć na mililitry? Albo szklanki? Dziwne jednostki, jeszcze się nie spotkałam z ich użyciem w przepisach.
    Czy możesz odpowiedzieć? Chciałabym w weekend zabrać się za pieczenie.
    Pozdrawiam,
    Ola

    • Witam Olu! Wiec rivna morötter to marchewki. Mieszkam w Szwecji i nieraz sie zapedze, ze napisze cos po szwedzku. Dl to decylitry, 1 dl to 100 ml. Ja nie mierze w szklankach, bo szklanki sa roznej pojemnosci. Jesli chcesz przeliczyc na gramy zerknij u gory w przelicznik kulinarny.
      Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia w pieczeniu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *