Chleb z nasionami na drożdżach

Upiekłam chleb z nasionami na drożdżach. Dwa pięknie wypieczone bochenki z mnóstwem nasionek. Chleb pszenno żytni, bo taki nam najbardziej smakuje. Uwielbiam domowe pieczywo! Zazwyczaj piekę bułki albo bagietki. Ale od czasu do czasu piekę i bochenki chleba. Chleb z nasionami…muszę zawsze coś dodać do środka. Czy to będzie słonecznik, pestki dyni…wszystko zależy od tego co akurat mam pod ręką.

chleb z nasionami

Chleb z nasionami

Składniki:

2 bochenki

200 g żytniej mąki

750 – 800 g pszennej mąki

50 g drożdży

800 ml zimnej wody

1 łyżka soli i ciut więcej

200 ml nasion słonecznika

100 ml siemienia lnianego

100 ml sezamu, u mnie czarny

Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj obie mąki po części i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto jest za mokre dodaj resztę mąki. Pod koniec zagniatania dodaj sól i nasiona. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy i odstaw na 10 minut. Po tym czasie podziel ciasto na na dwie porcje i uformuj 2 bochenki, u mnie każdy 950 gram. Ułóż bochenki na blasze wyłożonej papierem, przykryj folią i odstaw do ponownego wyrośnięcia tym razem na 40 minut. Natnij bochenki  wzdłuż. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego na 225ºC na termoobiegu lub wedle piekarnika. Piecz chleb przez 40 minut. Ostudź na metalowej kratce.

 

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *