Chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami

Oto mój kolejny przepis na chleb, chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami. Uwielbiam piec ten chleb, bo to jak rytuał. Najpierw trzeba zrobić zaczyn, który ma postać przez noc. Następnie dodanie mąki żytniej, melasy, rodzynek i migdałów… i trzymanie kciuków, żeby chleb wyrósł przez najbliższe 3 do 6 godziń, w zależności od aktywności zakwasu. Aktywny zakwas to taki, który został dokarmiony na dzień przed wyrabianiem chleba.

zytni chleb na zakwasie z rodzynkami

Robiąc ten chleb pierwszy raz, miałam bardzo mieszane uczucia. Ciasto chlebowe wyglądało jak szpachlówka. Dopiero po upieczeniu i „dochodzeniu” ( chleb smakuje z każdym dniem przechowania lepiej) chleb wystąpił w całej swej okrasie.

kanapka z chleba zytniego z chevre

Chleb żytni z rodzynkami to świetny chlebek do różnych serów żółtych i pleśniowych. Bardzo polecam! Spróbuj też chleb dyniowy na zakwasie.

chleb zytni

Przepis na chleb żytni na zakwasie z rodzynkami i migdałami

Składniki:

Zaczyn (dzień wcześniej)

  • 200 g zakwasu
  • 150 g mąki żytniej
  • 150 g zimnej wody

Wymieszać podane składniki na zaczyn.Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej do następnego dnia, najmniej na 12 godziń.

Chleb żytni

  • cały zaczyn
  • 150 g mąki żytniej
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g migdałów, grubo posiekanych
  • 60 g rodzynek

Wykonanie:

  • Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto chlebowe jest za gęste dodaj zimnej wody. Ciasto wyłóż do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem. Mokrą ręką wygładź powierzchnię chleba i zostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 3 – 6 godzin. Mój chleb podwoił objętość po 4 godzinach.
  • Piecz chleb w piekarniku na 250ºC przez 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z foremki na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *