Chlebek bezglutenowy z buraczkami

Witam. No to kolejny weekend przed nami, więc proponuję zdrowe ciasto bezglutenowe buraczkami. Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia buraczkowego ciasta. Wybrałam ciasto bezglutenowe, bo takie zapytanie do mnie doszło. Ciasto upieczone na miodzie, gryczanej  mące z dodatkiem daktyli, orzechów i nasion, zdrowe i smaczne! Wspaniałe do porannej kawy i nie tylko dla osób na bezglutenowej diecie!

ciasto bezglutenowe przepis

Składniki:

na podłużną foremkę o pojemności 1,5 l

180 g gryczanej mąki

80 g zmielonych migdałów

1 łyżka nasion chia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki cynamonu

0,75 l oleju

200 ml miodu

3 jajka

300 ml utartych buraczków

100 ml soku z mandarynek, około 4 sztuk

100 g daktyli

100 g różnych orzechów i nasion, u mnie włoskie orzechy, siemie lniane, słonecznik

Dodatkowo

80 g gorzkiej czekolady

1 łyżeczka oleju

2 łyżki śmietanki

2 łyżki grubo zmielonych włoskich orzechów

ciasto bezglutenowe gryczano buraczaneObierz i utrzyj buraki na tarce o dużych oczkach. Wyciśnij sok z mandarynek i wymieszaj z burakami i  nasionami chia. Poczekaj 30 minut. Nasiona chia napęcznieją. Dodaj jajka, olej i rozpuszczony miód. Wymieszaj łyżką. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, pokrojone daktyle i włoskie orzechy oraz słonecznik i siemię lniane. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Wylej masę do formy wyłożonej pergaminem. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu przez około 50 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej wraz z olejem i śmietanką. Posmaruj ciasto za pomocą pędzelka i posyp kruszonką z włoskich orzechów.

ciasto gryczano buraczkowe

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *