Chlebek dyniowy z marchewką i bakaliami

Wczoraj upiekłam kolejną dynię. Przygotowałam kilka przepisów z jej udziałem. Na początek proponuję chlebek dyniowy z bakaliami. Pyszne wilgotne ciasto zresztą jak każde ciasto dyniowe, idealne do porannej kawy. Chlebek dyniowy upiekłam z marchewką. Właściwie miałam upiec ciasto marchewkowe ale miałam za mało marchewki. Wpadłam więc na pomysł pomieszać marchewkę z dynią, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Wszystkie bakalie wraz z marchewką grubo pokroiłam w malakserze. Ciasto jest wilgotne, więc drobniej pokrojone bakalie sprawiają, że ciasto łatwiej się kroi.

Nie jestem zwolenniczką ciast na oleju ale jeśli piekę ciasto z dynią lub ciasto marchewkowe to prawie zawsze na oleju. Robię to ze względu na smak ciasta. Olej w ciastach z warzywami nadaje im fajny smak. Zadziwia mnie jednak fakt jak dietetycy i dietetyczne blogi nadużywają słowo “dietetyczne”. Ciasto pieczone na oleju zawiera tyle same tłuszczu co ciasto na maśle. Margaryny w ogóle nie używam…Szkoda na nią tracić słów i zdrowia. Oczywiście oleje zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe ale nie zapominajmy, że poddane termicznej obróbce te kwasy ulegają przemianie. Wtedy olej już nie jest tak zdrowy “dietetyczny” jak olej prosto z butelki. Kolejny problem to cukier.

Na ogół wszyscy skupiają się na zawartości tłuszczu w pokarmie i zapominają o cukrach. Niektórzy wręcz nazywają niektóre produkty z cukru zdrowszymi odmianami co ja uważam za paradoks. Cukier jest cukrem. Jest słodki i kaloryczny. Pieczenie ciasta na kokosowym cukrze czy miodzie wcale nie świadczy o tym, że to ciasto jest dietetyczne! Sorry…musiałam wylać tutaj trochę żółci z racji mojego zawodu i wiedzy… Co zaś do dzisiejszego ciasta to nie mam Was zamiaru oszukiwać! Chlebek dyniowy jest smacznym ciastem. Pięknie pachnie cynamonem i muszkatem. Bez wątpienia słodkie i aromatyczne ciasto. Kawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Wszystkim bez wyjątku podniesie poziom cukru we krwi…

Chlebek dyniowy

Składniki:

na podłużną foremkę o 12 cm x 32 cm

300 g pszennej mąki

250 g brązowego cukru

3 jajka

150 ml oleju

200 g puree z dyni, tutaj przepis

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1 ½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

po 50 g włoskich orzechów, rodzynek, suszonych śliwek i żurawiny

1 marchewka, ok.150 g

Przyrządź dyniowe puree według przepisu powyżej. Obierz marchewkę i pokrój w kostkę. Kolejno pokrój grubo orzechy, rodzynki, żurawinę, śliwki i marchewkę. Ja użyłam malaksera. Odważ mąkę i wymieszaj z proszkiem, sodą, cynamonem i muszkatołową gałką. Wymieszaj cukier z jajkami, solą, dyniowym puree  i olejem. Dodaj pokrojone bakalie i marchewkę. Na koniec wmieszaj mąkę. Wyłóż formę papierem do pieczenia, wlej masę i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez ok. 75 minut. Patyczek powinien być suchy. Ostudź ciasto i pokrój na kawałki.

Chlebek dyniowy jest słodki ale nie przesadnie. Zamiana brązowego cukru na biały powoduje, że ciasto będzie o wiele słodsze, również troszkę inne w smaku. Brązowy cukier nadaje mu nieco karmelowego charakteru.

 

 

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *