Chlebki podpłomyki z ciecierzycą

chlebki podplomyki z ciecierzyca

Kupiłam kiedyś bardzo fajną książeczkę z 500-oma  przepisami na pizza i chlebki typu podpłomyki. Myślałam, ze przerobiłam tą kulinarną lekturę od a do z, aż tu wpadł mi w oko przepis na chlebki podpłomyki z ciecierzycą.

Ciecierzycę użyłam z puszki, a przyprawy do chleba… a no właśnie, jeszcze nie zdradziłam, że chlebek jest bardzo aromatyczny, bo przyprawiony kminem rzymskim i kolendrą. Przyprawy jak zwykle najpierw uprażyłam, a potem maltretowałam w moździerzu.

Mowię wam, musicie koniecznie spróbować upiec taki chlebek. Takie placki to świetny dodatek do azjatyckich curry, jarskich czy mięsnych gulaszy. Ja akurat zrobiłam curry jalfrezi.

Podplomyki do sosow i gulaszy

Chlebek z ciecierzycą wyrósł pięknie, miejscami nawet jak pita, ale to zaleta wszystkich podpłomyków.

Chlebki podpłomyki z ciecierzycą

Składniki:

na 3 podpłomyki

  • 20 g drożdży
  • 750 ml mąki pszennej
  • 350 ml wody, ciepłej
  • puszka ciecierzycy, około 250 g odcedzonej
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże i miód  w wodzie. Dodaj mąkę,lekko zmiażdżone przyprawy, zgniecioną widelcem ciecierzycę i sól. Zagnieć lekkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na na 40 minut.
  • Podziel ciasto na 3 części, uformuj okrągłe placki o grubości 1 cm.
  • Rozgrzej piekarnik do 250ºC (termoobieg) wraz z blaszką, na której będziesz piec podpłomyki. Piecz chlebek  na samym dole piekarnika przez około 10 minut.

podplomyki z ciecierzyca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *