Jest chleb będzie żarcie-chlebki z ciecierzycą

Mój dzień w kuchni zazwyczaj zaczyna się od wypieku chleba. Często przyrządzam ostre sosy i pasty, do których idealnie nadają się  chlebki podpłomyki . Pieczywo z orientalnym touch jest bardzo aromatyczne. Placki można piec małe lub duże. Zazwyczaj moi goście muszą trochę popracować i odrywają chlebek upieczony w wersji large…Dzisiaj jednak upiekłam mniejsze chlebki ale na tyle duże, że po brzegi można je napełnić awokado, fetą, suszonymi pomidorami…Posypać czarnuszką, rzucić kilka oliwek…

chleb_przepis

Ciasto na chlebki można rozwałkować wałkiem lub po prostu rozciągnąć palcami. Chlebki są rustykalne, gdzieniegdzie napuchnięte jak pita. Lubię pieczywo o nieregularnym kształcie. Można z nich zrobić kanapki i obłożyć je tym co tylko dusza zapragnie. Chlebki piekę na grillu lub w piekarniku w zależności od pory roku i czasu.

Chlebki z ciecierzycą

Składniki:

na 14 sztuk

250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej

750 g mąki pszennej

50 świeżych drożdży

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

2 łyżki miodu

1 łyżka oliwy

700 ml zimnej wody

1 łyżka soli

1 puszka ciecierzycy

chleb_ciecierzyca

Rozpuść drożdże i miód w zimnej wodzie. Nasiona kolendry i kminu upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Do rozczynu dodaj oliwę, przyprawy, obie mąki i zarób ciasto ręcznie lub przy pomocy kuchennego miksera, użyj wtedy haka. Odcedź ciecierzycę, zgnieć lekko widelcem i z solą dodaj do ciasta. Zarabiaj ciasto aż wytworzą się nitki glutenu, około 15 minut. Ciasto powinno być lepkie ale lekko odchodzić od naczynia. Przykryj naczynie z ciastem folią i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i złóż kilka razy. Odczekaj 10 minut, następnie podziel ciasto na 14 kawałków. Uformuj kule i rozwałkuj na placki o grubości 1 cm. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu według piekarnika). Układaj placki na rozgrzanym ruszcie i piecz przez 6-8 minut.

chlebki z ciecierzycą podpłomyki

Upieczone placki zawiń w ściereczkę do wystygnięcia. Pieczywo można zamrozić. Chlebki idealnie pasują do hinduskiego curry.

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *