Chow mein z krewetkami i kurczakiem

Jesienny chow mein z krewetkami, kurczakiem i pak choi i…Tak bym mogła wymieniać w nieskończoność, bo do makaronu można dodać dowolnie wybrane warzywa. Dzisiaj postawiłam na paprykę, por i pieczarki. Obok kurczaka dodałam również krewetki. Chow  mein do łatwe danie w przygotowaniu. Najlepiej przyrządzać je w dużym woke. Danie zawiera dużo składników, które trzeba dobrze przemieszać.

chow mein

Uwielbiam chińską kuchnię, chow mein przyrządzam zawsze z oryginalnym makaronem chow mein, który nie wymaga gotowania. Makaron wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na parę minut, aby napęczniał. Za nim rozpocznę wokowanie przygotowuję wszystkie warzywa, mięso i krewetki. Potem już tylko po kolei wokuję wszystkie składniki, odcedzam makaron i mieszam w jedną całość.

makaron chow mein

 Chow mein z krewetkami

Składniki:

4 -5 porcji

250 g chow mein makaronu, noodles

400 g piersi z kurczaka

1 łyżka kukurydzianej mąki

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

2 łyżki oliwy

1 por średniej wielkości

3 ząbki czosnku

1 żółte chili

1 jalapeno

2-3 łyżki jasnej soi

2 łyżki ryżowego octu

1 pęczek kolendry

250 g pieczarek

2 pak choi

500 g krewetek, w skorupkach

chow mein noodles

Potnij piersi z kurczaka na cienkie plastry i wymieszaj z kukurydzianą mąką. Obierz krewetki. Resztki skorupiaków wykorzystaj na  bulion. Przekrój papryki na pół. Oczyść z gniazdek i pokrój na cienkie paski. Chili, jalapeno i por pokrój w krążki, czosnek w plasterki. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Grubo posiekaj kolendrę. Pokrój pak choi w paski. Umieść makaron w dużej misce i zalej wrzątkiem.

Rozgrzej olej w woke i wrzuć pieczarki. Smaż cały czas mieszając. Następnie dodaj wszystkie warzywa i część kolendry. Liście zachowaj do posypania. Wokuj aż warzywa będą miękkie ale wciąż sprężyste. Odsuń warzywa na bok i włóż kurczaka. Wokuj aż się lekko zrumieni, 1-2 minuty. Dodaj makaron, soję i ocet. Wszystko wymieszaj dokładnie i wokuj przez 2 minuty. Jeśli danie jest za mało słone dodaj więcej soi. Na koniec dodaj obrane krewetki i wymieszaj z gorącym makaronem. Trzymaj jeszcze na kuchni z minutę. Krewetki mają być ciepłe. Nie smaż za długo, bo krewetki staną się twarde. Podaj danie na gorąco. Można jeść widelcem lub drewnianymi patyczkami.

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *