Chrupiąca tarta jagodowa na ciepło z lodami

Wczoraj Jonas mój syn zaprosił swoich przyjaciół na mały pokaz filmowy. Poprosił mnie abym zrobiła coś słodkiego. do lodów. Chrupiąca tarta z jagodami szybko stała się wyborem.
Tarta z jagodami smakuje super, niezależnie czy używasz świeżych czy też mrożonych jagód. Dodałam również trochę żurawiny, bo piekłam ciasto z podwójnej porcji. Przepis na tartę jagodową niżej podany wystarczy zaledwie dla dwóch  łakomczuchów, wiem z własnego doświadczenia.

Moje dzieci uwielbiają tartę jagodową na ciepło z lekko rozpuszczonymi lodami lub kremem vaniljowym . Jeszcze się nie zdarzyło aby ciasto postało do dnia !

Składniki:

  • 125 g masła
  • 3 dl mąki
  • 1 dl cukru + 2 łyżki
  • 3 dl jagód
  • 1 ½ dl żurawina
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  • Wymieszaj mąkę i cukier. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Połącz wszystkie składnikiaż się utworzy kruszonka.
  • Zamrożone jagody i żurawinę wsyp na dno żaroodpornej formy i przesyp mąką ziemniaczaną, wymieszaną z dwoma łyżkami cukru.
  • Piecz tartę w temperaturze 220 ​​º C, około 2o minut.

Tarta smakuje super na ciepło z lodami śmietankowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *