Chrupiące gofry z poziomkowymi lodami

Dzisiaj Dzień Ojca w Polsce. Piszę w Polsce bo w Szwecji ojcowie świętują w listopadzie, więc mojemu tacie składam życzenia dwa razy. A do życzeń w tym roku dołączam szybki deser chrupiące gofry z poziomkowymi lodami.

Niedawno usłyszałam, że lody można zrobić ze wszystkiego. Mój tata nazbierał mnóstwo poziomek w pobliskim lesie. Nie namyślając się ubiłam lekko śmietankę, dodałam cukier puder i poziomki i takie poziomkowe lody  za kila godzin były gotowe. Wreszcie dorobiłam się maszynki do lodów, ale jeśli jej nie macie, to wystarczy zamieszać lody co godzinę przez najbliższe 4 godziny, aby się równomiernie zmroziły.

chrupiące gofryPrzepis na chrupiące gofry z poziomkowymi lodami

Składniki:

Ciasto na gofry

10 gofrów

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g stopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Lody poziomkowe

  • ½ l śmietanki
  • 300 ml poziomek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 ml cukru pudru

Wykonanie:

  •  Ubij śmietankę lekko, nie do końca. Dodaj cukier i extrakt waniliowy do poziomek i lekko zgnieć widelcem. Dodaj owoce do śmietanki i przełóż do zmrożonej misy od maszynki do lodów, lub do naczynia z przykrywką. W przypadku braku maszynki do lodów, zamieszaj lody trzepaczką balonową co godzinę w ciągu 4 godzin. Zmrożone lody przełóż do naczynia i włóż do zamrażalnika.
  • Przygotuj ciasto na gofry. Wymieszaj suche składniki, po czym dodaj wodę i jajka  i lekko wymieszaj.
  • Piecz gofry w gofrownicy na złoty kolor. Podawaj z lekko rozpusczonymi lodami i truskawkami czy innymi owocami.

Jeśli lubicie gofry to polecam również gofry z nutella lub gofry z kardamonem.

3 komentarze

  • Gofry kojarzą mi się zawsze z wakacjami, a szczególnie tymi w Norwegii, bo właśnie tam, w pewnym schronisku w górach jadłam najlepsze gofry z bitą śmietaną :) Nigdy sama nie robiłam gofrów, ale przypomniałaś mi, że najwyższa pora nadrobić tą zaległość.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *