Ciabatta z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią

Przejrzałam moje przepisy i stwierdziłam, że nie mam jeszcze przepisu na ciabatta. Mąka durum i oliwa z oliwek to podstawowe artykuły, aby upiec ten słynny włoski chleb w ksztacie podeszwy od buta.

Zdecydowałam się  na ciabatta z suszonymi pomidorami i świeżą bazylią. Podobnie jak inne włoskie chleby również ciabatta ma wiele różnych wcieleń. Z mojego przepisu upiekłam cztery duże, aromatyczne ciabatta.

Przepis na ciabatta z suszonymi pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki durum
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 dl wody
  • 50 g suszonych pomidorów
  • garść świeżych liści bazylii

Wykonanie:

  • Drożdże wymieszaj z letnią wodą, oliwą z oliwek i solą w misce.
  • Dodaj obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto.
  • Posiekaj suszone pomidory i liście bazylii i wymieszaj z ciastem. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyjmij ciasto na posypaną mąką blat i podziel na cztery równe części. Moje miały około 500 gramów każda.
  • Kształtuj ciasto na ciabatta na kształt podeszwy.
  • Piecz ciabatta na 220 ° (temoobieg), około 10 minut, następnie zwiększ temperaturę do 250 º C i piecz jeszcze 10 minut.

Ciabatta to płaski chlebek, który idealnie pasuje do zapiekanych kanapek typu panini.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *