Daktyle – ciągnące ciastka z daktylami

Upiekłam dzisiaj ciągnące ciastka z daktylami dla koleżanek do pracy. Moja kolejka na przyniesienie coś słodkiego do popołudniowej kawy. Lubicie daktyle? Słodkie i ciągnące ciastka są niesamowite. Zazwyczaj używam daktyle do wyrobu bars bez pieczenia. Świetnie łączą wszystkie składniki w jedną całość. Poza tym są bardzo słodkie, więc nie potrzeba dodawać aż tyle rafinowanego cukru.

ciastka_z_daktylami

ciastka_1
Piekłam kiedyś ciasto z daktylami. Mięciutkie ciastka z daktylowym nadzieniem to po prostu bajka. Dlatego ciastka z daktylami wydawały mi się dobrą propozycją na deser. Moje oczekiwania zostały w pełni spełnione! Ciastka z daktylami przypominają te z kawałkami czekolady i są miękkie, lekko ciągnące.

daktyle_przepis

Najlepiej użyć mięsiste daktyle o cienkiej skórce. Irańskie są najlepsze, zwłaszcza teraz w sezonie. U mnie takie pudełko daktyli zjadamy  w ciągu tygodnia.

ciastka

Ciastka z daktylami

Składniki:

na 14 ciastek

210 g daktyli, wypestkowanych

1 łyżka rumu

85 g masła, rozpuszczonego

90 g brązowego cukru

25 g cukru

1 jajko

1 łyżeczka waniliowej pasty

135 g pszennej mąki

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

szczypta czarnego pieprzu

1 łyżeczka kardamonu

szczypta utartej gałki muszkatałowej

sól morska do posypania

ciastka_daktyleNastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Wypestkowane daktyle pokrój na kawałki, a następnie wymieszaj z rumem. Odstaw na 10 minut. W między czasie zmiksuj jajko z cukrem. Miksując dodaj rozpuszczone masło. Używam na ogół solonego masła, więc dodatkowo nie solę ciasta. Jeśli używasz niesolonego masła dodaj sól na tym etapie. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy wraz z przyprawami. Wymieszaj. Na koniec dodaj namoczone daktyle i wszystko połącz w całość.

Pokryj blaszkę papierem do pieczenia. Nakładaj po czubatej łyżce masy w dosyć dużych odstępach. Mokrymi palcami spłaszcz ciastka do grubości 0,5 cm. Posyp morską solą i wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciastka przez 10-12 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wciąż są miękkie. Po 5 minutach oderwij ciastka od papieru i studź na metalowej kratce.

ciastka_z_daktylami_1

Smacznego!

3 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *