Upiekłam dzisiaj ciągnące ciastka z daktylami dla koleżanek do pracy. Moja kolejka na przyniesienie coś słodkiego do popołudniowej kawy. Lubicie daktyle? Słodkie i ciągnące ciastka są niesamowite. Zazwyczaj używam daktyle do wyrobu bars bez pieczenia. Świetnie łączą wszystkie składniki w jedną całość. Poza tym są bardzo słodkie, więc nie potrzeba dodawać aż tyle rafinowanego cukru.
Piekłam kiedyś ciasto z daktylami. Mięciutkie ciastka z daktylowym nadzieniem to po prostu bajka. Dlatego ciastka z daktylami wydawały mi się dobrą propozycją na deser. Moje oczekiwania zostały w pełni spełnione! Ciastka z daktylami przypominają te z kawałkami czekolady i są miękkie, lekko ciągnące.
Najlepiej użyć mięsiste daktyle o cienkiej skórce. Irańskie są najlepsze, zwłaszcza teraz w sezonie. U mnie takie pudełko daktyli zjadamy w ciągu tygodnia.
Ciastka z daktylami
Składniki:
na 14 ciastek
210 g daktyli, wypestkowanych
1 łyżka rumu
85 g masła, rozpuszczonego
90 g brązowego cukru
25 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka waniliowej pasty
135 g pszennej mąki
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka kardamonu
szczypta utartej gałki muszkatałowej
sól morska do posypania
Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu. Wypestkowane daktyle pokrój na kawałki, a następnie wymieszaj z rumem. Odstaw na 10 minut. W między czasie zmiksuj jajko z cukrem. Miksując dodaj rozpuszczone masło. Używam na ogół solonego masła, więc dodatkowo nie solę ciasta. Jeśli używasz niesolonego masła dodaj sól na tym etapie. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy wraz z przyprawami. Wymieszaj. Na koniec dodaj namoczone daktyle i wszystko połącz w całość.
Pokryj blaszkę papierem do pieczenia. Nakładaj po czubatej łyżce masy w dosyć dużych odstępach. Mokrymi palcami spłaszcz ciastka do grubości 0,5 cm. Posyp morską solą i wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciastka przez 10-12 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika wciąż są miękkie. Po 5 minutach oderwij ciastka od papieru i studź na metalowej kratce.
Smacznego!
3 komentarze
Bardzo jestem ciekawa ich smaku :)
U mnie w domu niestety nie ma zbyt wielu amatorów daktyli, inna sprawa, ze kupujemy zazwyczaj te mocno wysuszone :)
ale te ciasteczka muszą być pyszne
Kochamy daktyle a szczególnie te świeże :D Ciastka muszą być wspaniałe :D